Limburg Zaken

Vier tips van Marcel van Goethem hoe jij het best je eigen bedrijf start

Met het faillissement van Imtech werd de keuze voor hem gemaakt. Zo voelde het voor Marcel van Goethem.

 

Vier maanden is hij nu zelfstandig ondernemer. Maar ondernemer pur sang, is hij niet. Bovenal is hij een specialist in het traject van het ontwerpen tot het tekenen van regelschema’s, vooral gebouw gebonden installaties (HVAC).Verder houdt hij van duidelijkheid en helderheid. Een fris elan in zijn wereld.

Hier is zijn verhaal:

Marcel van Goethem (51 jaar) werkte 27 jaar in loondienst waarvan de laatste 11 jaar bij Imtech. Héél véél ervaring bouwde hij op in het begeleiden van volledige trajecten van ontwerp tot het tekenen van regelschema’s. Het merendeel gebouw gebonden installaties. Voor uiteenlopende organisaties, zoals Technische Universiteit Eindhoven en Mondriaan in Zuid-Limburg.

En toen ging Imtech failliet. Wat nu? Soms zijn dingen gewoon duidelijk, laat Marcel weten. “Dus ging ik aan de slag met het ondernemerschap.” Al snel komt hij erachter dat er echter meer bij komt kijken. Hij maakt – als perfectionist – snel een principiële keuze: hij wil zich alleen bezighouden met datgene waarin hij écht goed is.

En de rest van het ondernemerschap? “Dat besteed ik uit. Eigenlijk borduur ik voort op mijn dienstverband. Alleen doe ik het nu voor mezelf. Dat geeft veel energie. Ik word meer uitgedaagd. Dat startte al met het maken van het ondernemersplan. Het business model canvas was voor mij een openbaring… StartersCentrum Limburg en TopChange hebben mij hierbij geweldig begeleid. Het dwingt me om verder na te denken en zaken waar ik eigenlijk geen verstand van heb, inzichtelijk te maken. Ik kom nu beslist meer tot mijn recht dan in mijn dienstverband. En guess what? Het gaat goed! Elke dag verwonder ik me erover dat ik met zo veel voldoening ook mijn geld kan verdienen.”

Marcel geeft deze vier tips aan starters:

1. Doe alleen dat waarin je goed bent en besteed de rest uit. Dat zorgt dat je de focus blijft leggen op datgene wat jij leuk vindt. Dat geeft veel voldoening. Vraag mensen in je omgeving als je het niet weet.
2. Zeg geen ‘ja’ als je eigenlijk ‘nee’ wilt zeggen. Blijf dicht bij jezelf; wees eerlijk en duidelijk naar klanten. “Zeker nu in het begin vind ik dit wel eens moeilijk omdat ik nog mijn weg aan het zoeken ben.”
3. Neem het opstarten serieus vanaf het moment dat je officieel je bedrijf begint. Wees er elke dag mee bezig; zorg vanaf dag 1 voor regelmaat en structuur.
4. En, dat je partner achter je beslissing staat en je hierin ook actief steunt. Belangrijk. Zeker bij moeilijke keuzes. Of als je over iets twijfelt…

Tekst: Jacqueline Munnichs, ZAKEN|TAAL, concept & tekst
Foto: Bas Smeets, www.rockateer.nl